“Als ik ma ga helpen óf wil koffieleuten, hoef ik alleen maar het tuinpad af te lopen”
Wat doe je als een van je ouders steeds meer zorg nodig heeft? Annika van Leeuwen (50) wist het wel: ze besloot haar moeder in huis te nemen. Naast haar man, drie opgroeiende kinderen en hond is er nu ook aparte plek voor oma.
“Nadat mijn vader een aantal jaar terug overleed, ging de gezondheid van mijn moeder rap achteruit. Zo kreeg ze last van haar heup en speelde haar bronchitis op. Toen ze uitgleed in de badkamer en haar ribben zwaar kneusde, was de maat vol. Mijn broers en ik wisten: ma heeft extra zorg nodig. En dus maakten we visiteschema’s en verdeelden onderling de zorgtaken. Om de dag sprong ik in de auto om mijn moeder te ondersteunen in haar dagelijkse werkzaamheden. Ondanks dat dat an sich prima ging, bleef ik het ook lastig vinden. Want hoe moest dat als er wat met haar zou gebeuren middenin de nacht? Als mijn broers of ik er niet waren? Het zat me niet lekker.”
Je moeder in huis: privacy weg?
“Ik begon me te verdiepen in verschillende verzorgingstehuizen, maar erg vrolijk werd ik daar niet van. Hoe wist ik zeker dat mijn moeder daar de juiste zorg zou krijgen? De oplossing kwam toen ik bij de tandarts was. In de wachtkamer lag een of ander tijdschrift, waar mijn oog viel op een artikel over ‘mantelzorg 2.0’. Het ging over ouderen die bij gebrek aan goede verpleegtehuizen bij hun kinderen intrekken. Waarom zou IK dit ook niet doen voor mijn moeder? Het voelde direct een soort vanzelfsprekend. Jarenlang heeft mijn moeder voor mij klaargestaan, nu was het tijd dat ik voor haar ging zorgen. Toen ik aan mijn man voorstelde om ma bij ons te laten wonen, stond hij niet direct te springen. Hij heeft een goede band met mijn moeder, net als onze drie kinderen dat hebben. Maar oma bezoeken is wel wat anders dan met oma wonen en leven. Bovendien is het met drie opgroeiende kinderen én een hond al best druk bij ons thuis. En hoe zou dat dan gaan met onze privacy en ons eigen gezinsleven? Zou dat helemaal weg zijn als oma bij ons kwam wonen?”
“Mam, waarom kom je niet bij ons wonen?
Dan kan ik beter voor je zorgen en ben je lekker dichtbij”
Huisje voor oma in de tuin
“Mijn man en ik besloten met mijn moeder erover in gesprek te gaan. Zij voelde zich in eerste instantie een beetje bezwaard om bij ons te komen wonen. Toch zag ze ook wel in dat ik op deze manier een betere mantelzorger voor haar kon zijn. Na de nodige gesprekken hakten we de knoop door: oma zou bij ons komen wonen, mits iedereen zijn of haar privacy kon behouden. Letterlijk inwonen – dus plaatsmaken in huis voor mijn moeder – ging ‘m dan ook niet worden. Wél besloten we andere mogelijkheden te onderzoeken. Een scherm in de woonkamer zetten vonden we drie keer niks. Maar misschien konden we de garage verbouwen tot een eigen plekje voor oma? Of een prefab-mantelzorgwoning in de tuin bouwen?”
Meerdere generaties onder één dak
“Uiteindelijk voelden we ons het beste bij de optie ‘omgebouwd tuinhuisje voor oma’. Alleen was onze tuin niet zo groot daarvoor. Verhuizen dan maar? Om meer duidelijkheid te krijgen en ook te bekijken wat financieel mogelijk was, klopten we aan bij een financieel adviseur. Die stelde kangoeroewonen. Dat zou ons meer ruimte kon geven voor een geschikte mantelzorgwoning. Haar eigen huis waar ze jarenlang met mijn vader woonde, is immers hypotheekvrij. Door de verkoop hiervan en een stukje erfenis (kindsdeel mee te nemen) bood dat financieel mogelijkheden.”
Win-win voor iedereen
“Inmiddels wonen we alweer een aantal maanden in een geweldig nieuw huis. Mét een grote tuin, waar het ‘mantelzorghuisje’ van mijn moeder staat te pronken. En ik moet zeggen: dat bevalt uitstekend! We kunnen voor oma zorgen waar nodig, terwijl iedereen ook de ruimte heeft om zijn of haar eigen ding te doen. En verder is het ook hartstikke gezellig; als ik zin heb om te koffieleuten met mijn moeder, hoef ik alleen maar het tuinpad af te lopen. En ben ik in een wip ook weer thuis. Dus je (schoon)moeder in huis nemen; het hoeft echt niet zo erg te zijn, haha. Als je goede afspraken maakt, kan het een win-winsituatie zijn voor iedereen.”
Wilt u ook eens om de tafel met een adviseur om de mogelijkheden te bespreken rondom samenwonen met familie? Kijk hier voor meer contactinformatie.